About Spanish
פנמה
היסטוריה
תרבות ואנשים
גיאוגרפיה
כלכלה תחבורה ותקשורת
חגים ומועדים



פנמה - מידע כללי

שם המדינה עברית פנמה
  Espanol Panamá
  English Panama
עיר בירה פנמה סיטי
אוכלוסייה (אלפים) 2,899
צפיפות אוכלוסין לקמ"ר 37
היישוב העירוני הגדול ביותר (אלפים) פנמה סיטי
1,141
שטח בקמ"ר 75,517
שפה רשמית ספרדית
אחוז דוברי ספרדית

75%

מטבע רשמי בלבואה

מתוך http://www.cyberschoolbus.un.org/infonation/index.asp



פנמה - היסטוריה

המגלה הספרדי הראשון שהגיע לפנמה היה קולומבוס ב-1502, ולאחריו הגיע בלבואה (Balboa) ב-1513. המדינה הפכה לצומת מסחר מרכזי בדרך אל וממרכז ודרום אמריקה בימי המושבות הספרדיות. ב-1821 התקוממו מדינות מרכז אמריקה נגד הספרדים, ופנמה הצטרפה לקולומביה שכבר הכריזה על עצמאותה קודם לכן. במהלך 82 השנים הבאות ניסתה פנמה להתנתק מקולומביה ללא הצלחה. בשנים 1850-1900 חוותה פנמה את שלטונם של 40 ממשלים שונים, 50 מהומות, 5 ניסיונות הפרדות מקולומביה ו-13 פלישות של ארה"ב. לאחר שהצעתה של ארה"ב, לקבל זכויות על התעלה לאורך מיצר היבשה הצר, נדחתה על ידי קולומביה, תבעה פנמה בשנת 1903 את עצמאותה, וזכתה לגיבוי אמריקני כמובן.

לאחר שזכויות השיט בתעלה הועברו לארה"ב, שילמה ארה"ב לפנמה כעשרה מיליון דולר והסכימה לשלם עוד 250,000 דולר עבור כל שנה נוספת, סכום שהגיע בשנת 1933 ל-430,000 דולר. בתמורה זכתה ארה"ב באזור התעלה, רצועה ברוחב 16 ק"מ לאורך מיצר היבשה, ובזכות השפעה על ענייניה הפנימיים של פנמה. בספטמבר 1977 הנשיא עומר טוריחוס הררה (Omar Torrijos Herrera) והנשיא האמריקאי ג'ימי קרטר חתמו על הסכם לפיו תעבור השליטה על התעלה באופן הדרגתי לפנמה, יפונו בסיסי צבא אמריקאים מפנמה וישמר מעמדה הנייטרלי של התעלה.

ניקולס ארדיטו ברלטה (Nicolas Ardito Barletta), נשיאה הנבחר הראשון של פנמה מזה 16 שנה, הושבע לכהונה של חמש שנים ב-11 באוקטובר 1984. ברלטה היה למעשה "בובה" של הגנרל מנואל נורייגה (Manuel Noriega), סוכן CIA לשעבר וראש המשטרה החשאית של פנמה. נורייגה החליף את ברלטה בסגן הנשיא אריק ארטורו דל ווייה (Eric Arturo Del valle) שנה לאחר מכן. בשנת 1988 הואשם נורייגה בסחר בסמים על ידי ארה"ב, אולם כשניסה דלווייה לפטר אותו, לחץ נורייגה על הפרלמנט להחליף את הנשיא דלווייה ולמנות במקומו את מנואל סוליס פלמה (Manuel Solis Palma). בדצמבר 1989 מינה הפרלמנט את נורייגה למנהיג-על והצהיר כי ארה"ב ופנמה מצויות במצב מלחמה. באותו חודש, לאחר שחייל אמריקאי נהרג בפנמה, כבשו 20,000 נחתים את הבירה, פנמה סיטי, בניסיון ללכוד את נורייגה. ב-3 בינואר 1990 נורייגה הסגיר עצמו לארה"ב והועבר למיאמי, שם הורשע בסחר בסמים. גיירמו אנדרה (Guillermo Endara), שניתן להניח שהיה מנצח בבחירות שדחה נורייגה  מוקדם יותר, מונה במקומו כנשיא.

ב-31 בדצמבר 1999, העבירה ארה"ב את השליטה בתעלת פנמה לידי ממשלת פנמה באופן רשמי. בינתיים, מורדים קולומביאנים וכוחות פרלמנטריים ערכו פשיטות תקופתיות לשטחה של פנמה, כשהם גורמים לבעיות ביטחון במדינה. במקביל ניצבה פנמה בפני עלייה בסחר הסמים והברחות הנשק בשטחה.

מתוך  http://www.infoplease.com/ipa/A0107870.html





 


פנמה - תרבות ואנשים

יותר ממחצית אוכלוסיית פנמה שוכנת בערים ומרביתה ממוצא תערובת של אינדיאנים וספרדים. בשנות כריית התעלה הובאו למדינה פועלים מאיי מערב הודו ומשאר חלקי העולם. פועלים אלו התחתנו ונטמעו בקרב האוכלוסייה המקומית. ספרדית היא השפה הרשמית, אולם תושבים רבים מדברים גם אנגלית. כמעט כל האוכלוסייה היא קתולית. במדינה פועלות שתי אוניברסיטאות.

מתוך http://www.infoplease.com/ce6/world/A0860210.html





 


פנמה - גיאוגרפיה

פנמה היא המדינה הדרומית ביותר במרכז אמריקה. היא ממוקמת מדרום לקוסטה ריקה ומצפון לקולומביה. תעלת פנמה חוצה את מיצר היבשה בנקודה הצרה והנמוכה ביותר שלו, ומאפשרת בכך מעבר בין האוקיינוס השקט לים הקריבי ולאוקיינוס האטלנטי. שטחה של פנמה קטן מעט מדרום קרוליינה. המדינה מאופיינת בשרשרת הרים במערב, גבעות נמוכות במרכז ומישור נמוך לאורך החוף המזרחי. כמו כן קיימים יערות נרחבים באזור הקריבי הפורה.

מתוך http://www.infoplease.com/ipa/A0107870.html





 


פנמה - כלכלה תחבורה ותקשורת

סיכום כלכלי:

GDP/PPP: 16.9$ מיליארד; לנפש: 5,900$. קצב גידול ראלי: 1.4%. אינפלציה: 1%.  אבטלה: 13%. קרקע ראויה לעיבוד: 7%. חקלאות: בננות, אורז, תירס, קפה, קנה סוכר, ירקות; משק החי; חסילונים. כוח עבודה: 1.1 מיליון. הערה: מחסור בכוח עבודה מיומן, אבל אספקת יתר של כוח עבודה לא מקצועי. חקלאות 21%, תעשייה 18%, שירותים 61%. תעשיה: בנייה, זיקוק נפט, בישול, מלט וחומרי בנייה אחרים, טחינת סוכר. משאבים טבעיים: נחושת, יערות מהגוני, חסילונים, אנרגיית מים. יצוא: $5.9 מיליארד: בננות, חסילונים, סוכר, קפה, ביגוד. יבוא: $6.7 מיליארד: סחורות הון, נפט גולמי, מזון, מוצרי צריכה, כימיקלים. שותפי סחר ראשים: ארה"ב, שוודיה, קוסטה ריקה, אקוודור, ונצואלה, יפן.

תקשורת:

טלפונים: קווים בשימוש: 396,000. תקשורת סלולרית: 17,000. תחנות רדיו: AM 80, FM 44.  מכשירי  רדיו: 815,000. תחנות  טלוויזיה: 38. מכשירי טלוויזיה: 510,000. ספקי  אינטרנט: 6. משתמשי אינטרנט: 45,000.

תחבורה:

מסילות ברזל: סה"כ: 355 ק"מ. כבישים מהירים: סה"כ: 11,592 ק"מ; סלולים: 4,079 ק"מ (כולל  30 ק"מ של אוטוסטרדות); לא סלולים: 7,513 ק"מ. נתיבי מים: 882 ק"מ עבירים לכלי שייט נמוכי גחון, 82 ק"מ בתעלת פנמה. שדות תעופה: 107.

מתוך http://www.infoplease.com/ipa/A0107870.html





 


פנמה - חגים ומועדים

  • 1 בינואר: ראש השנה.
  • 9 בינואר: יום הקדוש המעונה הלאומי.
  • פברואר: קרנבל.
  • מרץ אפריל: חג הפסחא.
  • 1 במאי: יום העבודה.
  • 3 בנובמבר: יום העצמאות – לציון ההיפרדות מקולומביה.
  • 10 בנובמבר: הקריאה הראשונה לעצמאות מספרד.
  • 28 בנובמבר: יום העצמאות – לציון ההתקוממות נגד ספרד.
  • 8 בדצמבר: יום האם.
  • 25 בדצמבר: חג המולד.

כאשר יום חג מתקיים ביום ראשון, יום שני שלאחריו יחשב גם הוא כחג.

מתוך http://www.sftpwtg.com/data/pan/pan070.htm





 


פנמה - טיפים לאנשי עסקים

הופעה

  • חליפות העסקים של הגברים הן שמרניות. אנשי העסקים במשרות הגבוהות לובשים חליפות, שאר העובדים לובשים קמיסייס (camisillas), חולצות קלות בעלות צווארון פתוח הנלבשות מחוץ למכנסיים. נשים צריכות ללבוש חולצה עם שמלה או חצאית ולהימנע מכל פריט ביגוד חושפני.
  • מרבית המחוות המערבית מובנות.

התנהגות

  • נשות פנמה הולכות ומשתלבות יותר ויותר במשרות ניהוליות, אולם זה עדיין נדיר לראות אישה בתפקיד ניהולי בכיר. על נשות עסקים זרות להדגיש שהן פועלות בשם חברה ולא מייצגות את עצמן.
  • כרטיסי ביקור וחומר עסקי צריכים להיות מודפסים בספרדית ובאנגלית.
  • בשעת סעודה נהוג שהמארח יושב בקצה אחד של השולחן ואורח הכבוד בקצה שמולו.
  • על נשות עסקים זרות להגיע לארוחות עסקיות מלוות בבן זוג.
  • בשעת אירוח לא נהוג להחליף מתנות.

תקשורת בין אישית

  • לחיצת ידיים נהוגה בקבלת פנים, חברים טובים אף מחבקים זה את זה.
  • תארים, במיוחד בקרב אנשים מבוגרים יותר, חשובים מאוד. יש לפנות לאנשים ישירות באמצעות התואר בלבד. דוקטור מציין רופא או PHD, פרופסור מציין מורה, אינחנירו מציין מהנדס, ארקיטקטו מציין אדריכל, אבוגדו מציין עורך דין.
  • לאנשים ללא תואר מקצועי יש  לפנות כאדון, גברת או עלמה בצרוף שם המשפחה. סניור לציון אדון/מר, סניורה לציון גברת וסניוריטה לציון עלמה (גברת לא נשואה).
  • לאנשים ישנם בדרך כלל שני שמות משפחה. הראשון ממשפחת האב והשני ממשפחת האם. בפניה לאדם יש להשתמש בשם משפחת האב.
  • נהוג לפתוח פגישות בשיחת חולין לפני שעוברים לדון בנושאים עסקיים.
  • נושאים מומלצים לשיחה: משפחה, תחביבים, כדורסל וכדור בסיס.
  • נושאים שאינם מומלצים לשיחה: פוליטיקה, השליטה באזור התעלה ובעיות גזע.

מתוך http://www.cyborlink.com/besite/panama.htm





 
 

English site
עמוד הבית
 
חדש-חדש
קהילה קהילה
פייסבוק פייסבוק
דִיבוּרִימוֹס השבוע
מועדי קורסים חדשים
תמונות סיומי קורסים
 
לימודי ספרדית
שיטת הלימוד
ספרדית למתחילים
ספרדית מתחילים גמלאים
ספרדית למתקדמים
לנוסעים לאמריקה הלטינית
ספרדית למוצ'ילרים
ספרדית לנוער
ספרדית לילדים
ספרדית לבתי ספר
סדנאות למתקדמים
קורסים אישיים
קורס להכשרת מורים
Curso para profesores
ספרדית עסקית
לימודים מרחוק (באינטרנט)
סדנאות ותרבות
סדנת בישול
סדנת תרבות
סדנת קפה
פניה קלאב
 
רק במכון לידידות אמריקה
לוֹמדִימוֹס ברשת
אֶל-נִינְיוֹ
דִיבוּרִימוֹס
קוֹראִימוֹס
ספרייה (ספרים/סרטים)
החנות שלנו - La tiendita
 
מחלקת עסקים
שירותים עסקיים וקורסים
 
פורטוגזית
המכון לידידות אמריקה
מי אנחנו
מחלקת ההדרכה
צפה בסרטון
צור קשר
דרושים
תוכנית שותפים
 
 
 
www.EasyMoney.co.il – למצוא עבודה בחו"ל